Nagy sikerű előadás

2024.04.25. 14:12

A pénzügyi tudatosságról szólt a Soproni Nyugdíjasegyetem - fotók

Nagy sikerű előadással folytatódott a Soproni Nyugdíjas­egyetem, ahol dr. Baranyi Aranka, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense a hétköznapi, újszerű pénzügyi irányokról beszélt a hallgatóságnak.

Varga Henrietta

- Előadásom két részből áll. Az elsőben a pénzügyi biztonságot helyezem középpontba, utalva arra, hogy az ezzel kapcsolatos veszélyeket, aggodalmakat hogyan lehet csökkenteni, és hogyan lehetünk magabiztosabbak pénzügyi döntéseinkben, valamint hogyan kezelhetjük a felmerülő kockázatokat.

Rávilágítok arra is, hogy melyik az a két fontos szervezet Magyarországon, ami kártalanítást nyújt abban az esetben, ha olyan szervezetnél van bankszámlánk, vagy megtakarításunk, amely a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartott. Bemutatóm másik felében kitérek arra is, hogy a pénzügyi csalások milyen területeken "hódítanak", azokat hogyan lehet a legkönnyebben kivédeni - foglalta össze bevezetőjében a szakember. 

Pénzügyi tudatosság
A pénzügyi tudatosság idős korban is kiemelten fontos - hangsúlyozta előadásában dr. Baranyi Aranka egyetemi docens. Fotó: Szalay Károly

Pénzügyi döntések

Az egyik legfontosabb dolog mielőtt szolgáltatót választunk, hogy ne csak azt nézzük meg, hogy milyen az adott termék hozama, hanem arra is kérdezzünk rá, ha csődbe megy az intézmény, ki garantálja befektetésünk biztonságát. Bankbetétek esetében Magyarországon száz százalékos garanciát biztosít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Ehhez az intézményhez a magyarországi pénzintézeteknek kötelező csatlakozni, viszont azon intézmények ügyfeleinek, akik ezt nem teszik meg nem jár kártalanítás. Az OBA védelme a forint-, euró- és dollárszámlákra terjed ki, a kriptovalutákra, nyugdíjbiztosításokra, egészségpénztári megtakarításokra nem vonatkozik. Az  OBA-garancia nem védi a nem magyarországi székhelyű hitelintézeteket sem, mivel azok nem tartoznak a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe, (például Revolut Bank, amelyre a litván betétbiztosítási szabályok vonatkoznak). A befektetések nagy része nemcsak bankbetétekben helyezhető el, sokan vásárolnak állampapírt, vannak kötvényei, részvényei, ezért fontos megemlíteni, hogy a banki biztonság, a befektetés tekintetében a Befektető-védelmi Alap (BEVA) is fontos garanciaintézmény. Azoknak az ügyfeleknek nyújt kártalanítást, akik önhibájukon kívül olyan intézmény hálójába kerültek, akik csődbe mentek és nem tudják kifizetni az ügyfeleknek a jogos követeléseiket. Fontos, hogy mindkét esetben csak azok a befektetők kapnak kártalanítást, akik esetében a szolgáltató az OBA, vagy az OBA mellett a BEVA-nak is tagja

 - hangsúlyozta.

Pénzügyi tudatosság
A pénzügyi tudatosság idős korban is kiemelten fontos - hangsúlyozta előadásában dr. Baranyi Aranka egyetemi docens. Fotó: Szalay Károly

A pénzügyi tudatosság mellet a másik fontos dolog az, hogy tudjuk, hogyan ne váljunk pénzügyi csalás áldozatává.

- 2022-ben létrejött az úgynevezett Kiberpajzs nevű szervezet, akik honlapjukon kifejezetten azokra a pénzügyi csalásokra hívják fel a figyelmet, amelyek éppen veszélyeztetik a megtakarítókat vagy azokat, akiknek pénzügyi szolgáltatásokra van szüksége - mondta Baranyi Aranka.

A modern pénzügyi csalásoknak két nagy területe van: a telefonos és az internet alapú megkeresések. Kiemelten fontos, hogy a kettes vagy ötös számmal kezdődő telefonszámokat soha ne vegyük fel és ne is hívjuk vissza.

 Ha mindenképpen meg akarjuk tudni, hogy milyen eredetű a telefonszám, akkor először érdemes utánanézni az interneten, hogy valós-e az adott szám. A másik fontos dolog, ami szintén a telefonos csalásokhoz kapcsolódik, az, amikor olyan szervezet nevében jelentkezik be az ügyintéző, ami közismert. Lényeges, hogy telefonon se a bankszámla-számunkat, se a pin kódunkat ne adjuk ki, mert ha megtesszük, könnyen áldozattá válhatunk - emelte ki. 

Az internetes csalások esetében elsősorban az adathalászatra helyeződik a hangsúly, ezért mindenképpen ügyelni kell azoknak az e-mailek-nek a kezelésére és olvasására, ahol arra kérnek bennünket kattintsunk valamilyen linkre. Abban a pillanatban, ahogy ezt megtesszük, olyan programot tölthetünk le, ami aktiválódik és alkalmas lehet arra, hogy a számítógépen tárolt különböző jelszavainkat, adatainkat fel tudják használni

 - foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Devecserné Óvári Ibolya korábban pénzügyi területen dolgozott, ezért is várta nagyon az előadást. Elmondta, hogy a hallottak új információkat is tartalmaztak számára, főleg az internetes és telefonos csalások terén.

Pénzügyi tudatosság
Devecserné Óvári Ibolya hasznos és tanulságos információkat kapott az előadásban Fotó: Szalay Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában